onsdag 17. oktober 2012

Kongelig opera - til Gamlebyen

Operakongen Gustav III
Opera i Gamlebyen? Vel, nærmere enn du aner. Om en uke, torsdag 25. oktober, får vi nemlig servert et unikt innblikk i et av de mest fascinerende kulturelle fenomener i Norden på 1700-tallet. Det svenske operaprosjektet, initiert av kongen selv. Da gjester nemlig historieprofessor og mangeårig musikkanmelder i NRK P2, Erling Sandmo Dunkejongaarden i Gamlebyen i Fredrikstad, og Tweeds kulturfest. Jeg gleder meg!

Opera handler om de store ting her i livet. Kjærligheten, fortvilelsen, håpet, sviket, krigen, undergangen, oppstandelsen - kort sagt livet og døden. Samtidig var operaen, ikke minst på 1700-tallet, preget av at den skulle vise idealer. Helter, heltinner, guder og store kvinner og menn skulle vise menneskene her og nå, hvordan livet burde være. Dette høres kanskje en smule absurd ut, all den tid operascenene på 1700-tallet var fylt opp av kastrater og primadonnaer, utkledd som romerske helter og guder, med en skog av strustefjær og paljetter på hodet. Men bak stafasjen, var det de "evige" sannheter og idealer som skulle inspirere menneskene.

Johann Gottlieb Naumann
Opera kunne også være makt. Det var ikke tilfeldig hvilke operaer som ble skrevet, av hvilke librettister, hvor hvilke anledninger, og heller ikke tilfeldig når de ble satt opp. Sverige fikk i 1771 en konge som elsket opera, og som løftet kunsten frem til uante høyder i sitt kongerike. Gustav III var en konge som ville bygge et opplyst enevelde i Norden, med operaen som en av dets bærebjelker. Kan det bli mer fascinerende enn det? At han kalles "operakungen" er på sin plass, ikke bare på grunn av hans opera-aktige styre. Nei, Gustav ikke bare elsket opera, han skrev dem også. At han ble myrdet under et maskeradeball i Stockholm i 1792, kan vel knapt sees som et bedre sortie for en konge av hans kaliber?

Men mer om Gustav og hans opera skal jeg ikke skrive. For mye, mye mer om dette utrolig fascinerende temaet, kan du nemlig høre torsdag om en uke. Dette er en ganske så unik mulighet her i Fredrikstad, så det bare å løpe og kjøpe billett allerede nå.

En liten smakebit på musikken må allikvel med. Hør et par utdrag fra Gustav IIIs svenske "nasjonalopera" Gustav Wasa, med musikk av tyskeren Johann Gottlieb Naumann. Operen var basert på kongens idé og ønske, og diktet til operaens form av poeten Johan Henrik Källgrän:

Arien "Ädla skuggor, vördade fäder":


Eller en slagscene, "Vänner, skynda er i striden":



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar