mandag 21. november 2011

La Salle - mannen som holdt på å gjøre Amerika fransk

La Salle
På dagen i dag, i den franske byen Rouen i året 1643 ble Mississippis "erobrer" født. Det virker kanskje litt obskurt, men René-Robert de la Salles oppdagelser mellom 1669 og frem til han brutalt ble drept av myterister i 1687 under et forsøk på å etablere en fransk koloni på kysten av dagens Texas, åpnet det indre av det "nye", forgjettede kontinentet. Og det indre av Nord-Amerika skulle på grunn av La Salles oppdagelser bli fransk.

Allerede i 1669 la han ut på sin første ekspedisjon inn i det for de fleste europeere ukjente nord-amerikanske kontinentet. Hans store oppdagelser var de store sjøene og selveste Mississippi. Selv om han reiste til Amerika, til det franske Quebec, for å satse stort innefor den lukrative pelshandelen, oppsto etterhvert drømmen om kanskje å finne passasjen gjennom kontinentet. Kanskje St. Lawrence-elven var forbindelsen til India? Kanskje de enorme rikdommene, krydderiene, lå bare et lite stykke lenger vest?

Hele fem ekspedisjoner skulle La Salle legge ut på. Sjøene, elvene og selveste Mississippi ble kartlagt og åpnet for franske pelsjegere og kolonister. En rekke små fort og handelsstasjoner vokste opp i tiårene som fulgte. Nå ble ikke det franske Nord-Amerika, med unntak av Quebec, særlig kolonisert. I motsetning til de britiske koloniene på østkysten, nøyde franskmennene seg stort sett med handel og fangst.

Men La Salles oppdagelser og utforsking av det nye landet ledet den franske regjering og den ærgjerrige Ludvig XIV til å erklære hele den enorme området for fransk - La Louisiane, i praksis landområdene omkring det enorme elvesystemet Mississippi og dens sideelver. Og landet forble fransk helt til 1763, da Ludvig XV måtte avstå det til britene og spanjolene etter tapet i syvårskrigen.

Lousiana 1804
Kanskje kunne det ha blitt fransk igjen? I 1800 overtok Napoleon de store områdene vest for Mississippi da han hadde tatt over styret i den gamle kolonimakten Spania. Uroen på Haiti, og førstekonsulens langt større og mer ambisiøse planer for sine europeiske felttog, ledet ham derimot til å selge hele landområdet i 1803 til den unge amerikanske republikken. Kjøpet har blitt betegnet som det et av de beste i verdenshistorien, og ble president Thomas Jeffersons store utenrikspolitiske bedrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar